Kiertosiivous

-Helppo viikottainen siivousrutiini kiireisille äideille

Kuka oikeasti haluaa käyttää kokonaisen päivän siivoamiseen ja pölyjen pyyhkimiseen? Kenellä siihen edes on nykypäivänä aikaa? No, ehkä sinulla on — mutta minulla ei. Mieluummin jaan kotityöt eri päiville — ja miksei vaikka eri viikoillekin. Kutsun tätä kiertosiivoukseksi.

Kun olin 16, vanhempani tuplasivat viikkorahani sillä ehdolla, että hoitaisin kodin viikkosiivouksen. Se tarkoitti imurointia ja lattioiden moppausta. Se kuulosti silloin ihan hyvältä diililtä — kuka nyt ei haluaisi kaksinkertaista viikkorahaa? Eikä siihen mennyt kuin 1–2 tuntia. Sisarukseni olivat jo muuttaneet pois, ja olin oppinut olemaan jättämättä tavaroita ympäriinsä, koska tiesin, että joudun kuitenkin siivoamaan ne itse.

Toivoisinpa, että kodin siivous olisi edelleen yhtä helppoa, mutta lasten kanssa koti ei pysy enää yhtä siistinä. Kun käännät selän, niin uusi sotku on valmis. Tilanne helpottuu hieman, kun lapset kasvavat ja alkavat pitää lelut omissa huoneissaan, mutta ruokapöytä ja olohuoneen pöytä ovat silti olleet meillä jatkuvasti täynnä tavaraa.

Minun lapseni rakastavat kaikenlaista askartelua, ja olen aina kannustanut heitä piirtämään ja maalaamaan, joten kun heillä on jokin projekti meneillään, pöydät täyttyvät väistämättä tarvikkeista ja keskeneräisistä luomuksista.

Koska lattiat ovat vain pieni osa siivousta keksin kierrossiivouksen, jolloin siivoan kaiken muun. Kierrossiivouksen ajatus on yksinkertainen: Jaa siivous selkeisiin osa-alueisiin ja keskity joka viikko yhteen alueeseen kerrallaan. Seuraavalla viikolla siirryt seuraavaan alueeseen, jne.

Olen itse jakanut kotityöt kolmeen viikkoon, mutta jos sinulla on isompi koti, voit jakaa pintojen pyyhkimisen kahdelle viikolle — alakerta yhtenä viikkona, yläkerta toisena. Neljän viikon kierto on mielestäni edelleen hallittavissa, sillä pöly ei yleensä ehdi kasaantua huonekaluihin siinä ajassa — toki sekin riippuu siitä missä asuu. Joka tapauksessa on hyvä idea pyyhkiä keittiön tasot ja lavuaari aina silloin tällöin myös muiden viikkojen aikana.

Viikkoaskareet:

Viikko 1: Puhdista keittiö perusteellisesti

Tähän kuuluu kaikkien keittiön tasojen, altaan, jääkaapin, uunin, lieden, liesituulettimen, mikron ja kaapinovien pyyhkiminen – siis ihan kaiken. Altaan puhdistamiseen teen tahnan ruokasoodasta ja vedestä, ja jynssään sen sitten puhtaaksi etikalla ja harjalla saadakseni mahdollisimman hyvin kaiken lian irti.

Viikko 2: Kylpyhuoneiden siivous

Toisella viikolla siivoan vessat, pyyhin kylpyhuoneen tasot ja altaat, puhdistan pyykkikorit, lasten hammasharjamukit, suihkut ja peilit. Käytän kosteaa mikrokuituliinaa tasoihin ja kromiosiin, alkoholipyyhkeitä altaisiin ja ekologisia wc-pöntön puhdistusaineita vessoihin.

Viikko 3: Pyyhi pöytötasot, huonekalut, taulut ja peilit

Kolmannella viikolla siivoan kaiken muun paitsi keittiön ja kylpyhuoneen (vaikka peilit pyyhin kyllä uudelleen). Valutan vatiin lämmintä vettä ja lisään pari pisaraa astianpesuainetta. Sitten vain pyyhin mikrokuituliinalla kaikki huonekalut, ikkunalaudat, lamput, koriste-esineet ja valokuvakehykset huone kerrallaan. En käytä pölyhuiskua, koska minusta se vain pöllyttää pölyt ilmaan ja saa huoneen tuntumaan entistä kuivemmalta ja tunkkaiselta. Peileihin, TV-ruutuun ja muihin lasipintoihin käytän erityisiä lasipyyhkeitä.

Siivousrutiinin jakaminen tällä tavalla on säästänyt minulta aikaa — ja rehellisesti sanottuna myös hermoja. Sen ansiosta kotini pysyy suurinpiirtein siistinä koko ajan, eikä siivous tunnu niin uuvuttavalta. Toki tavarat ja paperit kasaantuvat edelleen pöydille ja lattiat kaipaavat huomiota useamman kerran viikossa (emme käytä kenkiä sisällä), mutta nyt siivous tuntuu hallittavalta — siihen menee yleensä korkeintaan tunti.

Tämä keskitetty, alue kerrallaan etenevä siivousrutiini on antanut minulle enemmän aikaa tehdä töitä, hoitaa asioita ja nauttia elämästä. Parasta on se, että kun ystävät tai appivanhemmat ilmoittavat tulevansa käymään, kodin saa kuntoon nopeasti — JES!

Previous
Previous

Orkideat kukassa